Wednesday, January 9, 2013

D.I.Y Yogurt Cheese (Labneh)

Om du inte har provat labneh är det dags nu. Det är asgott, hur enkelt som helst att göra, billigt och bra för magen! 
Man kan ju välja själv hur mycket fett man vill ha i, det beror på vilken yoghurt man köper. Jag köpte Rysk yoghurt med 17% fett. 
Så här gör du: Slå in det i en ostduk eller en ren kökshandduk och häng upp det över diskhon eller i en skåpknopp med en bunke under där "vattnet" kan rinna ner. Efter ca 3 timmar kommer yoghurten vara fast som typ färskost. Man kan bre det på mackan eller rulla det till små kulor och lägga i olivolja som man sedan strör över salladen. Mmmm... 

English: If you haven't tried labneh it's about time you do. It's super delicious, easy to make, cheap and good for your tummy! 
You can choose how much fat you want in it, it depends on what yogurt you buy. I got Russian yogurt which has 17% fat. 
This is what you do: Put the yogurt on a cheesecloth or a clean kitchen towel, wrap it up and hang it over the sink or on a cabinet doorknob with a bowl underneath to catch the "water". In about three hours your yogurt will be the consistency of cream cheese. You can spread it on bread or roll it up into little balls to keep in olive oil and put them over a salad. Yum!


I spread some on bread with olive oil, French herbs and salt. SO good!! 

The bread i use is a Swedish "knäckebröd" or crisp bread which is a hard rye bread.


I just had to add this picture I took this morning hehe. Moose tracks!! 

No comments:

Post a Comment